dimarts, 14 de gener de 2014

Mocions, emocions i manipulacions          Com sabeu,  alguns ajuntaments valencians s'han pronunciat sobre el tancament de RTVV a través mocions presentades generalment pels partits de l'oposició i que, en alguns casos, han obtingut el suport dels regidors del PP i en altres no.

          L'Ajuntament de Llombai, el meu poble, va votar a favor de la moció presentada per Independents per Llombai que demanava  la reobertura de la RTVV per 10 vots a favor i una abstenció d'un regidor popular; mentre que al poble on visc, Alfarb, una moció semblant va estar rebutjada gràcies als cinc vots del PP enfront dels quatre vots afirmatius d'Iniciativa pel Poble, el grup de l'oposició que l'havia presentada. 

          Amb tot, - i entrem ara en l'apartat de les emocions- m'ha dolgut molt més l'abstenció del regidor popular de Llombai que els cinc vots negatius dels regidors populars d'Alfarb, que sense voler menysprear-los, m'atrevisc a qualificar d'irrellevants. I considere més dolenta l'abstenció d'un sol regidor de Llombai perquè ha vingut de qui ha vingut: Fernando Argente. I vull dir-ho clarament perquè m'agrada dir les coses clares i directes.

          Fernando Argente ha estat des de la seua fundació i durant molts anys, director de l'Escola Familiar Agrària La Malvesia de Llombai, un centre educatiu especialitzat en ensenyament de tècniques agràries molt arrelat a la zona i vinculat a una prelatura religiosa molt coneguda. L' EFA La Malvesia ha rebut durant els 24 anys d'existència de RTVV una atenció puntual als espais informatius, tant en l'època de govern del PSPV com posteriorment amb el PP. Encara recorde una visita que féu Fernando Argente al centre de producció de programes de Burjassot i com jo el vaig acompanyar personalment a parlar amb els periodistes de l'espai El Camp que s'emetia dins de l'informatiu de migdia. Recordar açò encara ha fet més dolguda l'abstenció de Fernando Argente en la votació d'una moció a favor de la continuïtat de les emissions de RTVV.

          Recorde també, un fet anecdòtic que té com a protagonistes a RTVV i, indirectament,  l'escola La Malvesia, que em ve de gust recordar en aquests moments. En el període en què Zaplana presidia la Generalitat Valenciana; el seu sogre, el polític Miguel Barceló presidia el Consell Valencià del Moviment Europeu, una entitat encarregada de la promoció de la unitat europea a terres valencianes. En aquells dies, la premsa valenciana féu pública la inauguració de la primera avinguda d'Europa de tota la Comunitat Valenciana a Llombai amb la presència del polític Barceló. I Canal 9 envià un equip a cobrir l'acte d'inauguració de l'esmentada "avinguda".

          La realitat fou una altra ben diferent. El què inaugurà el senador Barceló, sogre de Zaplana, i que va cobrir informativament un equip de Canal 9 desplaçat ex profeso a Llombai, fou una placa col·locada, portes a dins dels terrenys de l'EFA La Malvesia de Llombai que retolava l'entrada a l'esmentat centre educatiu com a "Avinguda d'Europa", com encara huí en dia es pot vore. 

          He de dir que l'alcaldesa de Llombai, aleshores, era Monserrat Forés (PRSV) i desconeixia absolutament els detalls d'aquell acte, com es va publicar a la premsa del moment. L'Ajuntament de Llombai, única institució legalment responsable de la denominació de les vies públiques del municipi, tampoc no sabia res, ni havia pres cap acord en aquest sentit. I a hores d'ara, Llombai encara no té cap via pública oficialment dedicada a Europa. 

          L'anècdota il·lustra sobre els tipus de manipulació. Quan es parla de la manipulació informativa a la ràdio i la televisió autonòmiques valencianes, es fan més referències a l'ocultació o el falsejament de notícies que a la magnificació de fets discutiblement noticiables o, directament, a la invenció de notícies inexistents, com és el cas de la que hem comentat. 
              
           

1 comentari:

 1. Vicent, he visto en tu blogs que dices “m'ha dolgut molt més l'abstenció del regidor popular de Llombai que els cinc vots negatius dels regidors populars d'Alfarb”, I vull dir-ho clarament perquè m'agrada dir les coses clares i directes. Vicent siento que te haya dolido mi "abstenció" pero si te agrada dir les coses clares y directes ¿por qué no me lo has dicho a mi directamente y yo te hubiese dicho mis razones?.Nosotros nos vemos casi todas las semanas.
  Lo he hecho porque es lo que creído más coherente, sin consignas políticas ni presiones mediáticas, y mi me ha dolido mucho que hayan cerrado RTVV porque yo la veía todos los días, no como otros que ahora son los super-defensores, la criticaban y no lo veían y hasta pedían cerrarla. Mi abstención ha sido porque no me ha gustado como actuado el Consell pero tampoco el Comité de Empresa de RTVV, ni algunos periodistas que han estado más de 20 años callados ahora sacan los trapos sucios , me parece una falta de profesionalidad, hacer lo mismo que ellos han criticado Comprendo que es muy doloroso perder un trabajo y esto es lo que más me duele a mí de esta crisis, el paro de vosotros y de tantos españoles e emigrantes.
  Respecto a lo que dices de la EFA, lo que pasó hace 20 años pienso que está fuera de lugar y solo te diré que nos han apoyado todos los partidos políticos, y todos los medios de comunicación incluido RTVV porque somos de los pocos centros que nos preocupamos de la formación de los agricultores, hemos sido siempre -innovadores -y cualquier innovación como es habitual venían los medios de comunicación, personalmente estoy agradecido a ti por tu ayuda en aquel momento y a RTVV y a todos los medios de comunicación.
  Cuando empezamos en la EFA en 1970 ya impartíamos en la formación la Alternancia Educativa, lo que llaman ahora la formación dual, y los intercambios europeos, y por eso vino el “,polític Miguel Barceló que presidia el Consell Valencià del Moviment Europeu a reconocer nuestra trayectoria europeísta y se les ocurrió en terreno privado de la EFA, que como sabes está en el campo y no en zona urbana -podían haber puesto otro nombre- poner una placa con el lema de la avinguda d'Europa I Canal 9 envià un equip a cobrir l'acte d'inauguració no creo que porque Barceló fuese suegro de Zaplana viniese RTVV por que la relación entre ambos no pasaba por los mejores momentos, más bien por novedad y quizás también por que hubo una confusión y se creía que la avenida estaba en el pueblo Yo no comprendo porque tú dices manipulació.
  Respecto a que estamos” molt vinculat a una prelatura religiosa molt coneguda” por esta razón hemos sufrido muchas inspecciones pero fue una, en el primer gobierno socialista que estuvo el jefe de inspección educativa 15 días de 9 a 6 de la tarde viendo y inspeccionando la EFA, después ya se portaron muy bien.
  Comprendo tu cabreo y no quiero echar más leña al fuego, pero creo que te estás pasando tres pueblos. Cuando quieras ya sabes dónde estoy y como siempre dispuesto a lo que haga falta.

  ResponElimina