dijous, 22 d’agost del 2013

Per què tant d'acarnissament ?

          

          Ha transcorregut un any d’aquella nit que passàrem al ras, a la Gran Via de València, els treballadors i les treballadores de RTVV. Era el 21 d’agost i el Consell d’Administració havia de decidir que feia amb aquell expedient de regulació d’ocupació que havien deixat enllestit els advocats de Garrigues i els directius de RTVV. Fou una nit d’agost feixuga. El calor fou sufocant durant les hores que ens vam mantenir sobre l’asfalt. La tensió, els nervis, la indignació, els plors i perquè no dir-ho també els riures, les abraçades i la solidaritat es barrejaven.

            Van passar lentament les hores fins que la foscor va caure sobre València i es sobrepassaren llargament les dotze de la nit. I, després, el desenllaç: la majoria representada pels consellers triat pel Partit Popular havia aprovat l’expedient que anava a deixar una plantilla de personal reduïda en les seues tres quartes parts.

            Finalment, com havia ocorregut unes setmanes abans, va vindre l’eixida d’aquells que ens havien condemnat a l’atur i la reacció, justificada, del llançament d’ous, botelles d’aigua, etc. en aquesta ocasió sobre els vehicles que els evacuaven. No s’atreviren a eixir a peu pla. Quina misèria de polítics, aquells que han de fugir dels ciutadans !  Quina immundícia de “servidors públics” que cobren del poble i només escolten les ordes que venen directament de dalt !  Quin fàstic ! Quins ois !

            Ha passat un any i en aqueix temps, aquells que aprovaren l’ERO han deixat el Consell d’Administració; els directius de RTVV que participaren en la desfeta, han estat destituïts i els advocats de Garrigues hauran cobrat els honoraris convinguts i han deixat pas a advocats d’altres despatxos. Sembla com si s’hagueren repartit la faena. Els treballadors han estat acomiadats, tret d’uns dos-cents que s’han recuperat, com era previsible, de les llistes de la massacre laboral; mentre l’empresa ha seguit el camí d’una lenta agonia.

            Una agonia que contrasta amb les paraules que, de tant en tant, amolla la nova directora general i la nova presidenta del Consell d’Administració que, ves per on, són la mateixa persona. Que bonic, jo dirigisc i alhora controle la direcció !  Això se’n diria separació de poders ? Bones paraules de la senyora Vidal que no vol saber res, anterior a la seua arribada, de l’empresa que ara dirigeix. Ja s’han encarregat els polítics del PP de fer una nova llei i una nova empresa que, dient-se igual a l’anterior, no vol carregar amb el passat certament obscur de la seua antecessora.

            Però el PP i la senyora Vidal haurien de saber que la nova RTVV no pot construir-se sobre fonaments fets damunt de fosses comunes on reposen laboralment parlant els cadàvers de més de mil treballadors i treballadores. Hauran de saber que mai de la vida podrà haver una reconciliació sobre aqueixos principis.
           
            Després d’un any de maltractes i assetjament laboral, i després dels comiats; em volta pel cap un dubte: No sé on volen arribar empresa i PP fent les coses tan malament.

            A les portes d’un judici al Tribunal Superior de Justícia Valencià, cada cosa que fa malament l’empresa és un argument més a favor de la nul·litat de l’ERO.  L’incompliment dels terminis legals de la negociació; els barems subjectius; la ubicació arbitrària dels treballadors en les diferents empreses, segons els interessos empresarials; les modificacions de l’ERO sobre la marxa i tantes altres irregularitats donen força als acomiadats i lleven la raó al PP i a l’empresa. Sembla com si empresa i govern del PP anaren muntats en un vehicle a tota velocitat directes al precipici.

            Un any després d’aquella llarga nit, que ha durat tres-cents seixanta-cinc dies, només voldria llançar una pregunta als #lladrEROs:  Per què tant d'acarnissament ?


Imatges de l'eixida dels consellers del PP




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada